/i/Tespit

  1. 1.
    +107 -4
    Atomun nasıl göründüğü ile ilgili yazımı yazarken bir ülkeye atom bombası atıldığında neler yaşanacağını da sizlerle paylaşmak istedim. 1945 yılında Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombaları binlerce insanın ölümüne yol açtı. ilk atılan bomba saat sabah 08:09’da Hiroşima’nın üzerinde patladı. Saniyenin onbinde biri kadar kısa bir sürede meydana gelen patlamanın ilk etkisi gözleri kör eden bir ışık oldu. Ardından patlamanın etkisiyle oluşan 300.000 santigrat derece sıcaklığındaki alev fırtınası saatte 1800 km. ilerleyerek 3. Km. çapındaki bir bölgede her şeyin yanarak yok olmasına neden oldu.
    II. Dünya Savaşı’nın son yılında atılan atom bombaları, atomun içinde ne kadar büyük bir güç saklı olduğunu tüm dünyanın gözleri önüne sermiştir. Atılan her iki bomba da, yüzbinlerce insanın hayatlarını kaybetmesine, kalanların birçoğunda da hayatları boyunca düzelmeyecek fiziksel arazlar meydana gelmesine sebep olmuştur.
    Patlamanın etkisi bombanın gücüne ve çeşitli çevresel koşullara bağlı olmasına rağmen, Nagazaki ve Hiroşima örneklerine dayanarak birkaç saniye içerisinde yüzbinlerce insanın ölmesine yol açan atomun içindeki muazzam gücün, saniyesi saniyesine nasıl ortaya çıktığını ele alıp inceleyelim:
    - Patlama anı...
    Bir atom bombasının tıpkı Hiroşima ve Nagasaki’de olduğu gibi 2.000 m. yükseklikte patladığını varsayalım. Patlayıcı kütleye fırlatılan ve ilk çekirdeği parçalayan nötron, daha önce de bahsedildiği gibi kütle içerisinde zincirleme tepkimeler oluşturur. Yani ilk parçalanan çekirdekten dışarı fırlayan nötronlar, başka çekirdeklere çarpar ve bu yeni çekirdekleri de parçalar. Böylece hızla bütün çekirdekler zincirleme olarak parçalanır ve çok kısa bir zaman aralığında patlama gerçekleşir. Nötronlar öyle hızlı hareket etmektedirler ki, saniyenin milyonda biri kadar bir zamanda bomba, kütlesi yaklaşık 1.000 milyar kilokalorilik bir enerji açığa çıkarır. Bombanın çevrildiği gaz kütlesinin sıcaklığı, bir anda birkaç milyon dereceye ve gaz basıncı da bir milyon atmosfere çıkar.

    panpalarım ilgi olursa devam edicem
    ···
  1. 2.
    +10 -83
    Japonya kendi kaşındı bir nevi haketti

    edit: niye çügülüyonuz binler pearl harborda Amerikan gemilerini benmi bombaladım

    edit2: çügüleyin lan cCc Amerika cCc yasasin emperyalizm

    edit3: şaka yaptım binler çügülemeyin artık sürü pgibolojinize soxum

    edit4: hap var, cigara var , ex var ne verim abime nic6 larinizi ekgib etmeyin (bkz: pascalsokuma)

    edit5: çügüleyenler japon kızları
    ···
    1. 1.
      0
      yani biraz öyle evet
      ···
      1. 1.
        +2
        H. E.
        bombaların birini adı tombul adamdı hatırlıyorum
        ···
      2. 2.
        0
        fat man panpa doğru hatırlıyon
        ···
      3. 3.
        0
        amk malı okadar masum gitti soykırım lan bu
        ···
      4. diğerleri 1
    2. 2.
      0
      Amerika gövde gösterisi yapmak için attı. Japonlar 1 hafta içinde teslim olacaklardı zaten.
      ···
    3. 3.
      0
      Adam haklı lan ne bu çuku
      ···
    4. diğerleri 1
  2. 3.
    +6 -1
    gibiŞMEK iSTiYOM
    @6 sen ahtapota devam et liseli
    ···
    1. 1.
      0
      panpa ayıp değilmi
      ···
    2. 2.
      0
      Aç zütünü gönderiyom babamı
      ···
  3. 4.
    +3
    Banane amk japonlar düşünsün.
    ···
    1. 1.
      0
      haklısın panpa
      ···
  4. 5.
    +21 -2
    @3 gel o zaman bi temiz gibeyim seni
    ···
    1. 1.
      0
      panpa ayıp
      ···
  5. 6.
    +4 -1
    Yazılarını büyük bi ilgiyle okuyor şukunu veriyorum sağol var ol !
    ···
    1. 1.
      +1
      sağol panpa seviliyosun
      ···
  6. 7.
    +1
    tutmazsa nickimin eri olucam
    ···
  7. 8.
    +7
    ilginiz için teşekkür ederim panpalarım bi kahve alıp devam edicem
    ···
  8. 9.
    +1
    500 metrede patlamadımı bomba
    ···
  9. 10.
    +20
    devam ediyorum panpalarım

    - Patlamadan saniyenin binde biri kadar sonra...

    Patlamış olan gaz kütlesinin çapı büyür ve etrafa çeşitli ışınlar yayılır. Bu ışınlar patlamanın "başlangıç parlaması"nı oluşturur. Bu parlama onlarca kilometre çapında bir alanda bulunabilecek herhangi bir kişide tam körlüğe neden olabilir. Öyle ki bu parlak ışık (yüzey birimi başına), Güneş yüzeyinden yayılandan yüzlerce kat daha büyüktür. Patlama anından başlayarak geçen zaman öylesine kısadır ki, patlamanın yakınında bulunan bir kişi gözlerini kapayabilecek zaman bile bulamamıştır.
    Şokun basınç cephesi kapalı kapılarda ağır hasarlara yol açar. Buna karşılık elektrik taşıma kuleleri, iki parçadan oluşan köprüler ve cam-çelik yapılı gökdelenler de hasar görürler. Patlamanın yakınlarında da büyük oranda, pudraya benzer ince toz kalkar.

    - Patlamadan 2 saniye sonra...

    Parlayan kütle ve onu çevreleyen hava, bir ateş topu oluşturur. Yüzeyi henüz son derece sıcak ve Güneş'inki kadar, hatta daha parlak olan bu ateş topundan yayılan ısı, 4-5 km çapındaki bir alandaki tüm yanabilir maddeleri tutuşturmaya yeterlidir. Ateş topunun parlaklığı da, görme duyusuna, düzelmeyecek derecede zarar verebilir. Burada ateş topunun çevresinde, çok büyük bir hızla yer değiştiren şok dalgası gelişmiştir.

    -Patlamadan 6 saniye sonra...

    Bu anda şok dalgası yeryüzüne çarpar ve ilk mekanik zararlara neden olur. Dalga, şiddetli bir hava basıncı yaratır ve bu basıncın şiddeti patlama merkezinden uzaklaştıkça azalır. Bu noktadan yaklaşık 1.5 km. uzakta bile, ek basınç, normal atmosfer basıncının yaklaşık iki katı olur. Bu basınçta insanların sağ kalabilme ihtimali %1’dir.

    - Patlamadan 13 saniye sonra...

    Şok dalgası yerin yüzeyinde yayılır ve bunu, ateş topunun kovduğu havanın yer değiştirmesi nedeniyle oluşan patlama izler. Bu patlama yer boyunca 300-400 km/saatlik bir hızla yayılır.
    Bu arada ateş topu soğumuş ve hacmi küçülmüştür. Havadan hafif olduğundan yükselmeye başlar. Yukarıya doğru yönelen bu hareket, yeryüzünde rüzgarın yönünün tersine dönmesine yol açar ve şiddetli bir rüzgar, başlangıçta patlama merkezinden dışarı doğru eserken, şimdi merkeze doğru esmeye koyulur.
    ···
  10. 11.
    +9
    panpalarım belli edin kendinizi seri devam etcem
    ···
  11. 12.
    +9
    beyler okuyan varsa kendini belli etsin hızlı yazcam 1-2 kişi yeter
    ···
  12. 13.
    +6
    bencede panpa
    ···
  13. 14.
    +25
    neyse beyler devam

    - Patlamadan 30 saniye sonra...
    Ateş topu yükseldikçe, küre biçimindeki şekli bozulur ve tipik bir mantar görünümünü alır.

    - Patlamadan 2 dakika sonra...
    Mantar biçimli bulut şimdi 12.000 metrelik bir yüksekliğe, yani atmosferin stratosfer tabakasının alt sınırına ulaşmıştır. Bu kadar yüksek düzeyde esen rüzgarlar, mantar biçimindeki bulutu azar azar dağıtır ve bulutu oluşturan maddeleri (genel olarak radyoaktif döküntüleri) atmosfere saçar. Söz konusu bu radyoaktif döküntüler, çok küçük tanecikler olduklarından atmosferde daha yüksek katmanlara da çıkabilirler. Bu döküntüler yeryüzüne düşmeden evvel, atmosferin üst tabakalarında esen rüzgarlar tarafından dünyanın çevresinde birkaç kez döndürülebilir. Böylece radyasyon döküntüleri dünyanın dört bir yanına dağılabilir.

    Atomdan çıkan radyasyon
    Radyasyon, uzayda saniyede 200.000 km. gibi çok yüksek bir hızda hareket eden, gama ışınları, nötronlar, elektronlar ve benzeri birkaç tip atom-altı parçacıktan oluşur. Bu parçacıklar, insan vücuduna kolaylıkla nüfuz edebilir ve vücudu oluşturan hücrelere hasar verebilirler. Bu hasar ölümcül bir kanserin ortaya çıkmasına neden olabilir ya da üreme hücreleri içinde yer alırsa, gelecek kuşakları etkileyecek genetik bozukluklara yol açabilir. Bu yüzden, bir radyasyon parçacığının insana çarpmasının sonuçları son derece ciddidir.
    Atom patlamalarında ortaya çıkan ışınlar canlılar üzerinde ya doğrudan doğruya ya da patlama sırasında ortaya çıkan parçalanma ürünleri yoluyla etki yapar.
    Bu parçacık ya da ışınlardan biri madde içinde hızla yol alırken, karşısına çıkan atom ya da moleküllerle çok şiddetli bir şekilde çarpışır. Bu çarpışma, hücrenin hassas yapısı için felaket olabilir. Hücre ölebilir ya da iyileşse bile, içinde belki haftalar, aylar, yıllar sonra kanser dediğimiz kontrol edilemeyen bir büyüme başlar.
    ···
  14. 15.
    +1
    Diğer nükleer çeşitlerinide anlat mümin
    ···
  15. 16.
    +4
    panpa anlatcam rez alın
    ···
  16. 17.
    +1 -1
    Rez amk
    ···
  17. 18.
    +2
    Tutar yerimi alım tutarsa şukulayın pampalar
    ···
  18. 19.
    +1
    Rez okiyacağim
    ···
  19. 20.
    +10
    Merkezi patlama noktasından aşağı yukarı 1.000 metre çapındaki alan içerisinde radyasyon çok yoğundur. Ölüme yol açan öteki etkilerden kurtulanlar kanlarındaki akyuvarların hemen hepsini kaybeder, derilerde yaralar belirir, bunların hepsi birkaç günden iki üç haftaya kadar varan kısa bir süre içinde kanama nedeniyle ölür. Patlama noktasından daha uzakta olanlar üzerinde ise radyasyonun etkisi değişiktir. Ateş topundan yayılan bu zararlı ışınlarla karşı karşıya kalan insan bedeninde 13, 16 ve 22 km. uzaklıklarda sırasıyla üçüncü, ikinci ve birinci dereceden yanıklar oluşur. Sindirim bozuklukları ve kanamalar daha hafiftir fakat asıl bozukluklar daha sonra ortaya çıkar. Saçların dökülmesi, deri yanıkları, kansızlık, kısırlık, çocuk düşürme, sakat çocuk doğurma... Bu vakalarda da on günden üç aya kadar varan bir süre içinde ölüm görülebilir. Yıllar geçtikten sonra bile göz bozuklukları (göze perde inmesi), kan kanseri (lösemi) ve ışınım kanseri meydana gelebilir.
    Hidrojen bombası, temelde nükleer füzyon reaksiyonuna dayanan ve çok yüksek tahrip gücüne sahip nükleer bir silahtır. Hidrojen bombasından açığa çıkan enerji, aynı ağırlıktaki atom bombasına göre yaklaşık 1000 kat kadar fazladır. Hidrojen bombası patlamalarının en büyük tehlikelerinden biri radyoaktif tozların solunum, sindirim ve deri yoluyla vücuda girmesidir. Bu tozlar bulaşmanın azlığına veya çokluğuna göre yukarıda saydığımız bozukluklara sebep olurlar.

    beyler belli edin kendizi devam edicem hızlı hızlı
    ···