/i/Tespit

  1. 1.
    +2
    ilişkilerin bitmeyen sorunudur 'ayrılmak ama dost kalmak'. isviçreli bilimadamları bu konuda araştırma yapmış mıdır bilmem; ama onları bu ağır yükten kurtaracak bazı yönlendirmelerde bulunabilirim. Bir ilişki bittikten sonra iletişimi devam ettirmek hatta görüşmek, düne kadar aynı evi, aynı yatağı yahut hayatı paylaştığın insanı 'arkadaş' gibi görmeyi, ona bakışını bir anda nötrleştirmeyi, ona karşı hissizleştirmeyi gerektirir -ki zaten söz konusu ciddi bir ilişkiyse, insan beyninde henüz bir 'turn off' düğmesi keşfedilmediği için bu çok zordur. Bu yüzden 'ayrıldık ama hala arkadaşız' koca bir yalandır, aslında 'Sevişecek yeni birisini bulana kadar takılıyoruz' gibi bir alt metin içermektedir. Eğer amaç o kişiyi hayatından tastamam çıkarmaksa yapılacaklar bellidir.

    Şöyle ki:
    Aman Facebook'tan silmiyim; yoksa ezik görünürüm.
    Bu efsane, ayrıldıktan sonra kontrolü elden bırakmak istemeyen hasis ruhlu sevgililerin hurafesidir. Ayrıldıktan sonra tüm sosyal medya hesaplarından silmek eziklik değil; bilakis güç ve irade göstergesidir. 'Seni hayatımın her alanından siliyorum' mesajı içerir. Kimisi bunu 'Silersen çok önemsediğini göstermiş olursun' diye yorumlasa da düne kadar 'hayatınızın anlamı' ilan ettiğiniz kişiyi 'önemsiyor' görünmenin yanlış olduğunu kimse iddia edemez. Ayrıca ona ne sizin hayatınıza yeni katacağınız insanlardan, paylaşacağınız videolardan yahut yazacağınız yorumlardan? Bitti mi? Bitti. Eee?

    Bu tweeti bana mı attı şimdi?
    Sosyal medyadan takibe devam edilirse karşılaşılması muhtemel en büyük sorun, yazılan her şeyin tarafları üzerine alması olacaktır. Acaba bu tweetle bana mesaj mı vermeye çalıştı? Bana laf mı sokuyor? Şarkı paylaşmış, kesin kalbi yumuşamıştır dur şunu bi yokliyim... gibi sonu gelmeyen safsatalar beyni esir alır, bu da yersiz tartışmaları beraberinde getirir.

    Taksim'e gitmiş... Acaba yanında kim var?
    Hanımlar beyler, ayrıldığınız kişinin nereye gittiği, kimle gittiği sizi neden bu kadar ilgilendiriyor hala? Amacınız bu ilişkiyi ciddi anlamda bitirmek mi, yoksa 'istemem yan cebime koy'culuk oynayıp karşı tarafı çıldırtmak mı? Hmm, yoksa bu da minik oyunlarınızdan birisi mi? ilişkiyi düzgün yönetemediniz, bari ayrılığı düzgün yönetin.

    Fotoğrafta onun beline sarılan kim?
    Belki bir iş yemeği, belki arkadaş buluşması belki de yeni hoşlanmaya başladığınız birisiyle bir fotoğraf çektirdiniz ve koydunuz Instagram'a. Yaklaşık 45 saniye içinde 'Kim o yanındaki???' içerikli bir mesaj almanız çok muhtemeldir. O yüzden n'apıyoruz, eski sevgiliyi Instagram'dan da siliyoruz, tıpkı diğer yüzlerce kanaldan sildiğimiz gibi. Biliyorum çok zor, 'Kim uğraşıcak şimdi' diyorsunuz ama.. Öteki türlü uğraştığınız şeyler daha da artıyor. Gece yarısı belki de yeni ilişkiye başladığınız birisinin yanında eski sevgilinize hesap vermek yahut onunla tartışmak zorunda kalabilirsiniz ki bu her iki tarafın da tadını kaçırabilir.

    Seni merak ettim, bi sesini duymak istiyorum.
    Bunlar hep Amerika'nın oyunu. Bu cümleyle başlayan konuşmaların %96'sı 'Neden ayrıldık? Sen şöyle yapmasaydın bunlar olmazdı. Ben bunu demeseydin şöyle olurdu' gibi birbirini suçlayıcı, sonrasında da hakarete varan cümlelerle sonlanır. istatistiği neremden mi uydurdum? Hah.

    Tanıştırayım, sevgilim; bu da eski sevgilim.
    Eski sevgilinizle iletişimde kalmak, hatta daha da ileri gidip görüşmeye devam etmekteki amaç nedir? Yarın bigün yeni ilişkiniz hakkında dertleşmek mi? Tüyo almak mı? Aynı yatağı paylaştığınız bir insana gün gelip duygusuzca tokalaşıp 'Selaam, nabeeer? iyidir valla, nossun' diyecek kadar kereste misiniz arkadaşlar? Yoksa 'Ya senle gittiğimiz güzel manzaralı bi kafe vardı, neydi oranın adresi bi atsana whatsapptan' demek için mi kenarda hazır bulunduruyorsunuz eskileri?

    Demek bi başkasıyla görüşüyorsun he...
    Eski ilişikinizle iletişiminizi devam ettirmek sizi farkında olmadığınız bir döngünün içine sokar, ister istemez ona karşı bir sorumluluk hissedersiniz. Hayatınıza girecek yeni insanlara karşı özgürlüğünüzü ve özgünlüğünüzü kaybedersiniz. Bir tweet atacaksanız 'aman yanlış anlamasın' der silersiniz. Bir müzik paylaşacaksanız 'Anısı var' deyip vazgeçersiniz. içinizden geldiği gibi değil; farkında olmadan o kişinin istediği gibi davranmaya devam edersiniz.

    Biten ilişki ne kadar yoğun yaşanmış olursa olsun, artık 'bitmiş'tir. Nasıl ki biten bir kitabı yanında taşımaz insan; ama çöpe de atmaz, kitaplığında kıymetli bir köşeye koyar okunmuş diğer tüm kitaplar gibi, aynı öyle davranmalı biten ilişkiye de. Ne bir ilişki bittiği için taraflar tü kaka olmalı, ne de 'Aman şimdi pat diye ayrılmıyım, çok üzülür' mantığıyla yavaş yavaş ayrılmalı. Net olmalı. Bir şey ya vardır, ya da yoktur. Ve geride bırakıp yola devam etmesini bilmeli.

    "ALINTIDIR"
    ···
   tümünü göster